Aktualności

Święto Pieczonego Ziemniaka

Święto Pieczonego Ziemniaka

Pieczenie ziemniaków ma w naszym kraju długą tradycję. Związane było z wykopkami, które
rozpoczynano w dzień św. Tekli (23 września). Wieczorami rozpalano na polach ogniska, a upieczone
w nich ziemniaki były pożywieniem po ciężkiej pracy. Mając to na uwadze, uczniowie corocznie celebrują święto Pieczonego Ziemniaka. Gromadząc się przy wspólnym stole, zajadają się ziemniakami pieczonymi w ognisku, które z dodatkiem odrobiny masła, pachną i smakują wybornie. Palce lizać!
Dziękujemy Mamom, za pomoc w pieczeniu ziemniaków.
Następne pieczenie, za rok!

Żegnaj Zimo! Witaj Wiosno!

Początek kalendarzowej wiosny stał się świetną okazją do pożegnania dotychczas królującej zimy. Maszerując w barwnym i dosyć głośnym korowodzie,  uczniowie przepędzili Panią Zimę i z

Czytaj dalej

Rekolekcje

W dniach 19-20 marca mieliśmy przyjemność gościć na Górze św. Anny. Były to dwa dni nie tylko rekolekcji szkolnych, ale również poszerzania wiedzy o najbliższej

Czytaj dalej