Aktualności

Święto Pieczonego Ziemniaka

Święto Pieczonego Ziemniaka

Pieczenie ziemniaków ma w naszym kraju długą tradycję. Związane było z wykopkami, które
rozpoczynano w dzień św. Tekli (23 września). Wieczorami rozpalano na polach ogniska, a upieczone
w nich ziemniaki były pożywieniem po ciężkiej pracy. Mając to na uwadze, uczniowie corocznie celebrują święto Pieczonego Ziemniaka. Gromadząc się przy wspólnym stole, zajadają się ziemniakami pieczonymi w ognisku, które z dodatkiem odrobiny masła, pachną i smakują wybornie. Palce lizać!
Dziękujemy Mamom, za pomoc w pieczeniu ziemniaków.
Następne pieczenie, za rok!

Zdrowo i smacznie!

8 listopada uczniowie obchodzili Dzień Zdrowego Śniadania. Tego dnia dzieci samodzielnie przygotowały kolorowe, apetyczne i zdrowe śniadanie, które wspólnie spożywały. Miały przy tym mnóstwo radości,

Czytaj dalej

Obchody Dnia Edukacji Narodowej

Dzień Edukacji Narodowej to święto nie tylko nauczycieli, ale całej społeczności szkolnej. To wyjątkowa okazja, by podziękować tym wszystkim osobom , które przyczyniają się do

Czytaj dalej

Historyczna podróż edukacyjna

Za nami kolejny wyjazd edukacyjny uczniów klas V-VII. 10 października br. uczniowie mieli okazję wziąć udział w warsztatach organizowanych przez Centrum Dokumentacyjno- Wystawiennicze Niemców w

Czytaj dalej